Kuchnia Wielkopolska.doc

(35 KB) Pobierz
Kuchnia Wielkopolska

Kuchnia Wielkopolska

 

 

 

Kluski Z Surowych Ziemniaków (Szare Kluchy Okraszane Skwarkami)



 

·         2 kg ziemniaków

·         2 jaja

·         10 łyżek mąki pszennej

·         50 g słoniny

·         2 cebule

·         sól

 

Ziemniaki obrać, umyć i zetrzeć na tarce o małych otworach. Sok lekko odcedzić. Ziemniaki połączyć z mąką, jajami, wymieszać i doprawić do smaku. Małe porcje ciasta wrzucać łyżką do wrzącej, osolonej wody. Gotować ok. 5 min. Drobno pokrojoną słoninę stopić i podsmażyć z posiekaną cebulą. Ugotowane kluski odcedzić, ułożyć na półmisku i polać tłuszczem.

Z czym podawać?:   Podawać z kwaszoną kapustą lub gotowaną marchewką.

 

 

 

Kluski Z Gotowanych Ziemniaków (Szagówki)



 

·        1,5 kg ziemniaków

·        3 łyżki mąki pszennej

·        2 łyżki mąki ziemniaczanej

·        2 jaja

·        sól

 

Umyte ziemniaki ugotować w łupinach, zostawić do przestudzenia. Obrać ze skórki, utrzeć na tarce lub przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa, połączyć z mąką i jajami, posolić. Zagnieść ciasto formując wałeczki o średnicy 2 cm. Kroić skośnie kawałki wielkości 3 - 4 cm i wrzucać do wrzącej osolonej wody. Gotować tak długo aż kluski wypłyną na powierzchnię.

Z czym podawać?:  Podawać polane bułką zrumienioną na maśle jako dodatek do pieczeni.

 

 

Ziemniaki W Łupinach Z Twarogiem (Kartofle W Mundurkach Z Gzikiem)



 

·        1 kg ziemniaków

·        0,5 kg twarogu

·        1 szkl. śmietany

·        koperek lub szczypiorek

·        sól

 

Dobrze umyte ziemniaki sparzyć gotującą wodą, odlać, następnie nalać świeżej wody i ugotować w łupinach. Odlać je, przykryć szczelnie pokrywką i pozostawić w ciepłym miejscu. Cebulę obrać, umyć i drobno pokroić, wymieszać z serem i śmietaną. Dodać koperku lub szczypiorku i doprawić solą do smaku. Podawać z ziemniakami w mundurkach.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin