Kuchnia Fińska
Składniki: 1 kg mieszanych ryb morskich (dorsz, makrela),50 dag ziemniaków, 2 łyżki mąki, 100 ml słodkiej śmietanki, 8 kromek bułki pszennej, 1 pełna łyżka masła, 1 szklanka mleka, 250 ml białego wina, 1 cebula, 2 marchewki, 1 pęczek natki pietruszki, 2 łyżki posiekanego koperku, sól i pieprz do smaku.
Opis wykonania: W garnku zagotowujemy 2 litry wody z winem. Po osoleniu wrzucamy do wrzątku obrane marchewki, całą, opieczoną cebulę i natkę pietruszki. Gotujemy wywar przez 20 minut, po czym wkładamy do niego obrane, nieduże ziemniaki tej samej wielkości, a po 5 minutach pokrojone i odfiletowane nieduże kawałki ryb. Gotujemy na małym ogniu, aż ziemniaki będą miękkie. W tym czasie w rondelku przyrządzamy sos. Robimy zasmażkę na maśle z mąki, którą zalewamy zimnym mlekiem, cały czas mieszając tak, by powstał gładki sos. Dodajemy do niego śmietanę i odstawiamy w ciepłe miejsce. Z wywaru delikatnie wyjmujemy ziemniaki i rybę i układamy na półmisku, obkładając kromkami bułki posmarowanymi masłem. Wywar przecedzamy i łączymy z sosem. Zagotowujemy, doprawiając do smaku solą, pieprzem i posiekanym koperkiem. Zupa podawana jest oddzielnie do popijania ziemniaków z rybą.
jakubowskamarta