Faszerowane ogórki.txt

(1 KB) Pobierz
Faszerowane ogórki

    2 ogórki wężowe
     8 plasterków boczku wędzonego
     sól
     2 łyżki margaryny
     cebula
     20 dag marchewki
     30 dag kurek
     gałązka koperku
     2 łyżki masła
     pieprz
     2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany

Obrane ogórki potnij na 4 kawałki. Każdy kawałek wydrąż od góry usuwając około 3/4 gniazda nasiennego. Każdy kawałek ogórka obwiń paskami boczku, zepnij wykałaczkami i obsmaż na margarynie. Wyjmij. W tym samym tłuszczu rozpuść masło, podsmaż na nim pokrojoną w drobna kosteczkę cebulę i marchewkę. Dodaj oczyszczone grzyby, smaż 5 minut. przypraw do smaku sola i pieprzem. Dodaj posiekana zieleninę oraz śmietanę. Ponownie przypraw. Napełnij farszem ogórki. Wstaw do naczynia żaroodpornego i zapiekaj w temperaturze 200 stopni około 20 minut. przybierz koperkiem i szczypiorkiem. Podawaj z sosem chrzanowym. Oczywscie farsz zamiast kurek może mieć inny rodzaj grzybków.
Zgłoś jeśli naruszono regulamin