kiełbasa w kapuście.txt

(1 KB) Pobierz
Kiełbasa w kapuście
 5 wiejskich kiełbasek
 1 główka kapusty
 1 cebula
 1 łyżeczka zmielonego kminku
 1/2 łyżeczki zmielonego pieprzu
 150 ml białego wytrawnego wina
 100 g wędzonego boczku
50 ml octu winnego
 50 g masła sól do smaku

Kapustę poszatkować, cebulę pokroić w plastry, a boczek w kostkę. W rondlu roztopić masło, wrzucić boczek. Gdy trochę się podtopi, zeszklić na nim cebulę. Kiełbasę pokroić w grube plastry i wrzucić do rondla. Zmniejszyć ogień, wrzucić poszatkowaną kapustę, podlać winem i octem, dodać wszystkie przyprawy, wymieszać dokładnie i dusić pod przykryciem. Kiedy kapusta będzie miękka, danie jest gotowe. Można go
podawać ze śląskimi kluskami albo ziemniakami zrobionymi na różne sposoby.
Zgłoś jeśli naruszono regulamin