Paszteciki Mięsne CIASTO DROŻDŻOWE: * 1 kg mąki (ja używam tortowej) * kostka drożdży (50g -100g) * 4 jajka * szczypta soli * ok.szklanki mleka * kostka margaryny * ok.2 łyżek cukru FARSZ: * ok.1 kg karkówki bez kości * 2-3 cebule * sól, pieprz * sucha bułka Najpierw pokroić karkówkę na drobne kawałki(szybciej się piecze) Podsmażyć na oleju z cebulką.Później podlać wodą i dusić aż zmięknie.Co jakiś czas podlewać.Gdy już będzie miękka -odstawić żeby wystygła.Zmielić w maszynce do mięsa,bułkę namoczyć w zimnej wodzie i też zmielić z mięsem oraz cebulką.Wszystko doprawić solą i pieprzem.Gdyby farsz był za suchy dodajemy tłuszczyk z duszenia. Wyrabiamy ciasto drożdżowe: Wsypać mąkę do miski.Drożdże (można dać 50 g, ja czasem daję 3/4 ze 100 g kostki )rozpuścić w letnim mleku + cukier (nie gorącym- bo zaparzą się drożdże i nie wyrośnie.)Mąkę mieszać najpierw z jajami ,powoli dolać rozczyn z drożdży,i dalej mieszać ,wyrabiać(najlepiej ręcznie)do tego wlać rozpuszczoną ostudzoną margarynę ,zawsze do każdego ciasta dodaję szczyptę soli.I wszyściutko tak wyrobione leciutko podsypuję z wierzchu mąką,przykrywam ściereczką i rośnie jak szalone ( Ja odstawiam na 30 minut do wyrośnięcia ) .Następnie wałkuję podłużne nie za cienkie paski ,nakładam wzdłuż farsz i zawijam w rulonik ( tak jak na kopytka) i kroję w prostokąciki o długości 5-6-cm. Wszystkie smaruję rozbełtanym jajkiem i piekę w piekarniku ok.30 minut.W temperaturze 180C . Podawać z czerwonym barszczem.Zamiast farszu mięsnego może być farsz z kapustą i grzybami ( jak kto woli)
kinia160616