Polsko-włoski słowniczek gastronomiczny
ananas
arbuz
cocomero
bakłażan
melanzana
banany
banana
bazylia
basilico
biszkopty, herbatniki
biscotti
brzoskwinia
pesca
bułka
panino
cebula
cipolla
chleb
pane
ciecierzyca
ceci
cielęcina
vitello
cukier
zucchero
cukinia
zucchina
cynamon
cannella
cytryna
limone
czekolada
cioccolata
czosnek
aglio
daktyle
datteri
deser
dolce
dziczyzna
selvaggina
dzik
cinghiale
fasolka szparagowa
fagiolini
figa
fico
gałka muszkatołowa
noce moscato
granat
melagrana
grejpfrut
pompelmo
groszek zielony
piselli
gruszka
pera
grzyby
funghi
herbata
tè
indyk
tacchino\dindo
jabłko
mela
jagnię
agnello
jajko
uovo
kaczka
anitra\anatra
kalafior
cavolfiore
kalamary
calamari
kapary
cappero
kapusta
cavolo
karczoch
carciofo
kasztany
castagne
kawa
caffè
kawa mielona
caffè maccinato
kawa ziarnista
caffè in grano
kiełbasa
salsiccia
koper włoski
finocchio
krab
granchio
krewetka
gamberetto
kurczak
pollo
pierś kurczaka
petto di pollo
lemoniada
limonata
lody
gelato
łosoś
salmone
majonez
maionese
małże
cozza/vongola
marchew
carota
masło
burro
mąka
farina
melon
melone
mięso
carne
migdały
mandorla
miód
miele
mleko
latte
morela
albicocca
musztarda
senape
nektarynka
pescanoce
ocet
aceto
ogórek
cetriolo
oliwa, olej
olio
orzech włoski
noce
ostryga
ostrica
owoc
frutta
owoce morza
frutti cli mare
papryka
peperone
pieprz
pepe
pietruszka
prezzemolo
piwo
birra
pomarańcza
...
bortek88