Słowniczek gastronomiczny.doc

(201 KB) Pobierz
Polsko-włoski słowniczek gastronomiczny

Polsko-włoski słowniczek gastronomiczny

 


ananas

 

ananas

arbuz

 

cocomero

bakłażan

 

melanzana

banany

 

banana

bazylia

 

basilico

biszkopty, herbatniki

 

biscotti

brzoskwinia

 

pesca

bułka

 

panino

cebula

 

cipolla

chleb

 

pane

ciecierzyca

 

ceci

cielęcina

 

vitello

cukier

 

zucchero

cukinia

 

zucchina

cynamon

 

cannella

cytryna

 

limone

czekolada

 

cioccolata

czosnek

 

aglio

daktyle

 

datteri

deser

 

dolce

dziczyzna

 

selvaggina

dzik

 

cinghiale

fasolka szparagowa

 

fagiolini

figa

 

fico

gałka muszkatołowa

 

noce moscato

granat

 

melagrana

grejpfrut

 

pompelmo

groszek zielony

 

piselli

gruszka

 

pera

grzyby

 

funghi

herbata

 

indyk

 

tacchino\dindo

jabłko

 

mela

jagnię

 

agnello

jajko

 

uovo

kaczka

 

anitra\anatra

kalafior

 

cavolfiore

kalamary

 

calamari

kapary

 

cappero

kapusta

 

cavolo

karczoch

 

carciofo

kasztany

 

castagne

kawa

 

caffè

kawa mielona

 

caffè maccinato

kawa ziarnista

 

caffè in grano

kiełbasa

 

salsiccia

koper włoski

 

finocchio

krab

 

granchio

krewetka

 

gamberetto

kurczak

 

pollo

pierś kurczaka

 

petto di pollo

lemoniada

 

limonata

lody

 

gelato

łosoś

 

salmone

majonez

 

maionese

małże

 

cozza/vongola

marchew

 

carota

masło

 

burro

mąka

 

farina

melon

 

melone

mięso

 

carne

migdały

 

mandorla

miód

 

miele

mleko

 

latte

morela

 

albicocca

musztarda

 

senape

nektarynka

 

pescanoce

ocet

 

aceto

ogórek

 

cetriolo

oliwa, olej

 

olio

orzech włoski

 

noce

ostryga

 

ostrica

owoc

 

frutta

owoce morza

 

frutti cli mare

papryka

 

peperone

pieprz

 

pepe

pietruszka

 

prezzemolo

piwo

 

birra

pomarańcza

...

Zgłoś jeśli naruszono regulamin