Zielony omlet.rtf

(6 KB) Pobierz
Zielony omlet

Zielony omlet

 

Składniki na 4 porcje:

8 jaj

szklanka śmietany

10 dag twardego żółtego sera

2 pęczki dymki

2 ziemniaki

kilka gałązek natki pietruszki

2 ząbki czosnku

8 łek oleju

l

pieprz

 

Obrane i umyte ziemniaki pokrój w kostkę, wrzuć na posolony wrzątek, a mniej więcej po 10 minutach odcedź.

 

Dymki oczyść, zielone części i szczypiorek pokrój, a białe cebulki posiekaj.

 

Śmietanę ubij na sztywno, ser zetrzyj na drobnej tarce. Jajka zmiksuj, dodaj śmietanę, ser, pokrojone dymki i ziemniaki, wymieszaj i przypraw solą i pieprzem.

 

Czosnek obierz i podziel na połówki. Cztery małe, okrąe naczynia żaroodporne (lub dużą tortownicę) natrzyj czosnkiem i posmaruj olejem. Do każdej wlej 1/4 masy jajecznej i zapiecz je przez około 15 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200°C. Przed podaniem udekoruj natką.

 

Omlet z dymką jest ostry w smaku, jeżeli chcesz go nieco złagodzić, dodaj jeszcze jeden ziemniak i trochę zielonego groszku.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin