Nalesniki zapiekane w sosie serowym12 szt. Czas przygotow. 2 godz.Ciasto:150 g maki,2 jaja,200 ml mleka,200 ml wody mineralnej gazowanej,1 lyzka roztopionego masla,1/2 lyzeczki cukru, sol,sklarowane maslo lub olej do smazenia.Farsz:250 g cieleciny,250 g kurzych piersi,1 duza cebula,2 zabki czosnku,2 lyzki masla,100 g pieczarek,250 ml smietany,250 ml bialego wytrawnego wina,2 lyzki soku cytrynowego,sol, pieprz.Sos serowy:45 g masla,30 g maki,2 zoltka,500 ml mleka,5 lyzek tartego parmezanu.1. Mieso umyc, posiekac. Cebule, czosnek i pieczarki obrac, oplukac, posiekac.2. W garnku rozgrzac maslo. Podsmazyc cebule i czosnek na zloty kolor. Dodacmieso, oproszyc maka, zalac winem. Dusic na malym ogniu 1 godz. Pod koniecdodac pieczarki, smietane, sok cytrynowy, sol i pieprz. Jesli farsz jestzbyt rzadki - odparowac.3. Przygotowac nalesniki: make z mlekiem i woda ubic trzepaczka na jednolitamase. Dodac jaja, sol i roztopione maslo. Ubijac jeszcze chwile. Odstawic na30 min. Jesli ciasto jest zbyt geste, dodac przed smazeniem troche wody.Smazyc nalesniki na goracej patelni, lekko posmarowanej tluszczem.4. Przygotowac sos: z masla i maki zrobic zasmazke. Wlac zimne mleko, gotowactak dlugo, az sos zgestnieje. Zdjac z ognia. Dodac 2 zoltka wymieszane zlyzka sosu i 2 lyzkami parmezanu.5. Nalesniki posmarowac farszem, zwinac w rulony. Forme do zapiekania wysmarowac maslem. Ulozyc nalesniki, zalac sosem, posypac reszta parmezanu, wstawicdo goracego piekarnika. Zapiekac w temp. 190żC przez 10 min.Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 24 "Naleśniki, omlety i suflety", strona 76.
Hencia