Nalesniki z szynka w sosie mornay.doc

(20 KB) Pobierz
Nalesniki z szynka w sosie mornay

Nalesniki z szynka w sosie mornay
Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 2 godz. 50 min.
Ciasto:
250 g maki,
500 ml mleka,
3 jaja,
1,5 lyzki oleju slonecznikowego,
sol,
maslo do smazenia.
Farsz:
150 g szynki,
0.5 l sosu Mornay (przepis w przepisie "szpinak w sosie Mornay"
w rozdziale "jarzyny").
Dodatkowo:
50 g tartego ementalera,
2 lyzki stopionego masla,
tluszcz do smarowania blachy do pieczenia.

1. Make przesiac. Polaczyc z ubitymi z odrobina soli jajkami. Dodac mleko i
olej, ciasto starannie wymieszac i odstawic na 2 godz. Tuz przed smazeniem
rozcienczyc ewentualnie niewielka iloscia wody.
2. Szynke pokroic w cienkie plastry, a nastepnie w male kwadraciki. Polaczyc z
sosem Mornay i dokladnie wymieszac.
3. Na niewielkiej ilosci masla usmazyc 12 nalesnikow. Na kazdy z nich nalozyc
porcje farszu. Nalesniki zwinac ciasno w ruloniki i ukladac na natluszczonej
blasze do pieczenia. Posypac tartym serem, polac roztopionym maslem i zapiekac 5 min w nagrzanym do temp. 280żC piekarniku. Podawac gorace.

Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 4 "Kuchnia francuska I", strona 26.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin