Nalesniki z szynka w sosie mornayPorcja dla 4 osob. Czas przygotow. 2 godz. 50 min.Ciasto:250 g maki,500 ml mleka,3 jaja,1,5 lyzki oleju slonecznikowego,sol,maslo do smazenia.Farsz:150 g szynki,0.5 l sosu Mornay (przepis w przepisie "szpinak w sosie Mornay"w rozdziale "jarzyny").Dodatkowo:50 g tartego ementalera,2 lyzki stopionego masla,tluszcz do smarowania blachy do pieczenia.1. Make przesiac. Polaczyc z ubitymi z odrobina soli jajkami. Dodac mleko iolej, ciasto starannie wymieszac i odstawic na 2 godz. Tuz przed smazeniemrozcienczyc ewentualnie niewielka iloscia wody.2. Szynke pokroic w cienkie plastry, a nastepnie w male kwadraciki. Polaczyc zsosem Mornay i dokladnie wymieszac.3. Na niewielkiej ilosci masla usmazyc 12 nalesnikow. Na kazdy z nich nalozycporcje farszu. Nalesniki zwinac ciasno w ruloniki i ukladac na natluszczonejblasze do pieczenia. Posypac tartym serem, polac roztopionym maslem i zapiekac 5 min w nagrzanym do temp. 280żC piekarniku. Podawac gorace.Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 4 "Kuchnia francuska I", strona 26.
Hencia