Kuchnia Indonezyjska.doc

(30 KB) Pobierz
Kuchnia Kubańska

Kuchnia Indonezyjska

 

 

Flaki z Sumatry

 

Składniki:
50 dag flaków
1 cebula
3 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy
3 łyżki mąki
1/2 łyżeczki kminku i pieprzu
po 2 łyżeczki zmielonej kolendry, imbiru i chili
po 1 łyżeczce suszonej bazylii i startej skórki cytrynowej

Opis wykonania:
Dokładnie oczyszczone i umyte flaki razem z pokrojoną cebulą, czosnkiem i przyprawami zalewamy 1 l wody i gotujemy na małym ogniu do miękkości. Wyjmujemy flaki i opiekamy na złoto na grillu lub obsmażamy na rumiano na patelni. Odparowany do 400 ml wywar z gotowania doprawiamy zasmażką z oleju i mąki. Flaki podajemy z ryżem, polane sosem.

 

 

 

Indonezyjska sałatka owocowa

 

Składniki:
1 mango
1 papaja
8 śliwek
4 kiwi
10 dag czarnych czereśni

Sos:
1 łyżka pasty krewetkowej
1 łyżka sosu winegret
1 łyżka pasty tamaryndowej
1 mała papryczka chili
12 dag brązowego cukru
sól

Opis wykonania:
Owoce dokładnie umyć. Mango, kiwi i papaję obrać. Z owoców usunąć pestki. Duże owoce pokroić na kawałki. Papryczkę chili umyć pod bieżącą, zimną wodą. Przeciąć, usunąć gniazdo nasienne i nasiona. Drobno posiekać. Przygotować sos: W garnku rozgrzać pastę krewetkową. Dodać cukier, winegret, pastę tamaryndową, papryczkę chili i odrobinę soli. Gotować na średnim ogniu przez 2-3 minuty, następnie zmiksować. W dużej salaterce wymieszać pokrojone owoce, polać sosem i od razu podawać. UWAGA! Sałatkę można też zrobić z innych owoców w podobny sposób. Można użyć np. guawy, gruszek, jabłek, mirabelek.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin