Placek ze szpinakiem
Składniki na 8 porcji
•60 dag mąki
•15 dag masła
•4 dag drożdży
•łyżeczka cukru
•szklanka śmietany
•3 żółtka•3 jajka
•1/2 kg szpinaku
•łyżka oleju
•15 dag boczku
•cebula
•2 ząbki czosnku
•10 dag sera gouda
•sól•pieprz
•gałka muszkatołowa
Etapy przygotowania
1.Szpinak sparz. Drożdże rozetrzyj z cukrem i lekko podgrzaną śmietaną. Zostaw do wyrośnięcia. Pokrój drobno boczek, podsmaż. Dodaj posiekaną cebulę i czosnek, zeszklij je. Włóż szpinak, duś kilka minut, przypraw.
2.Mąkę przesiej z solą, dodaj roztopione masło, roztrzepane jajko i żółtka, wlej drożdże i wyrób ciasto. Przykryj i odstaw do wyrośnięcia.
3.Do farszu dodaj jajko i starty ser. Ciasto rozwałkuj na prostokąt, wyłóż farsz, zlep brzegi. Ułóż na blasze z papierem do pieczenia zlepieniem do dołu. Posmaruj wierzch roztrzepanym jajkiem. Piecz 45 min w temp. 200C.
SMACZNEGO!
rednight24