Placek ze szpinakiem.doc

(186 KB) Pobierz
Placek ze szpinakiem

Placek ze szpinakiem

 

Składniki na 8 porcji

 

60 dag mąki

15 dag masła

4 dag drożdży

łyżeczka cukru

szklanka śmietany

3 żółtka3 jajka

1/2 kg szpinaku

łyżka oleju

15 dag boczku

cebula

2 ząbki czosnku

10 dag sera gouda

sólpieprz

gałka muszkatołowa

 

Etapy przygotowania

 

1.Szpinak sparz. Drożdże rozetrzyj z cukrem i lekko podgrzaną śmietaną. Zostaw do wyrośnięcia. Pokrój drobno boczek, podsmaż. Dodaj posiekaną cebulę i czosnek, zeszklij je. Włóż szpinak, duś kilka minut, przypraw.

 

2.Mąkę przesiej z solą, dodaj roztopione masło, roztrzepane jajko i żółtka, wlej drożdże i wyrób ciasto. Przykryj i odstaw do wyrośnięcia.

 

3.Do farszu dodaj jajko i starty ser. Ciasto rozwałkuj na prostokąt, wyłóż farsz, zlep brzegi. Ułóż na blasze z papierem do pieczenia zlepieniem do dołu. Posmaruj wierzch roztrzepanym jajkiem. Piecz 45 min w temp. 200C.

 

   SMACZNEGO!

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin