Likier orzechowy.pdf

(19 KB) Pobierz
Microsoft Word - Likier orzechowy
Likier orzechowy
litr spirytusu
1/2 kg zielonych włoskich orzechów
kawałek cynamonu
10 go Ņ dzików
Do g Ģ siorka wla ę litr spirytusu i szklank ħ przegotowanej ostudzonej wody, wło Ň y ę pół
kilograma pokrojonych na ę wiartki zielonych włoskich orzechów, trzy gorzkie migdały oraz
kawałek cynamonu i 10 go Ņ dzików.
G Ģ siorek szczelnie zakorkowa ę i pozostawi ę w ciepłym miejscu na 3 - 4 tygodnie (codziennie
nim potrz Ģ sa ę ).
Nast ħ pnie nalewke zla ę , przefiltrowa ę przez gaz ħ lub bibuł ħ .
Pół kilograma cukru zala ę szklank Ģ wody i zagotowa ę .
Do gor Ģ cego syropu wla ę ostro Ň nie orzechow Ģ nalewk ħ , dokładnie wymiesza ę , porozlewa ę
do butelek.
W ciemnym i chłodnym miejscu przechowywa ę przez co najmniej rok.
Likier ma pi ħ kny złotawy kolor, jest lekko gorzki i bardzo smaczny.
Zgłoś jeśli naruszono regulamin