Likier orzechowy.pdf
(
19 KB
)
Pobierz
Microsoft Word - Likier orzechowy
Likier orzechowy
litr spirytusu
1/2 kg zielonych włoskich orzechów
kawałek cynamonu
10 go
Ņ
dzików
Do g
Ģ
siorka wla
ę
litr spirytusu i szklank
ħ
przegotowanej ostudzonej wody, wło
Ň
y
ę
pół
kilograma pokrojonych na
ę
wiartki zielonych włoskich orzechów, trzy gorzkie migdały oraz
kawałek cynamonu i 10 go
Ņ
dzików.
G
Ģ
siorek szczelnie zakorkowa
ę
i pozostawi
ę
w ciepłym miejscu na 3 - 4 tygodnie (codziennie
nim potrz
Ģ
sa
ę
).
Nast
ħ
pnie nalewke zla
ę
, przefiltrowa
ę
przez gaz
ħ
lub bibuł
ħ
.
Pół kilograma cukru zala
ę
szklank
Ģ
wody i zagotowa
ę
.
Do gor
Ģ
cego syropu wla
ę
ostro
Ň
nie orzechow
Ģ
nalewk
ħ
, dokładnie wymiesza
ę
, porozlewa
ę
do butelek.
W ciemnym i chłodnym miejscu przechowywa
ę
przez co najmniej rok.
Likier ma pi
ħ
kny złotawy kolor, jest lekko gorzki i bardzo smaczny.
Plik z chomika:
stachby
Inne pliki z tego folderu:
Złota jesień.pdf
(28 KB)
Śliwowica wytrawna.pdf
(28 KB)
Porterówka damska.pdf
(17 KB)
Porterówka.pdf
(20 KB)
Nalewka z kwiatów czarnego bzu.pdf
(22 KB)
Inne foldery tego chomika:
ciasta i ciasteczka
dania mięsne
dania wegetariańskie
dania wielkanocne
Kuchnia
Zgłoś jeśli
naruszono regulamin