Na początku przygotować ciasto drożdżowe, jak do francuskiego ciasta
z cebulą i położyć go na blachę do pieczenia.
Sos
k – przegotować kilka pomidorów
g – z tymiankiem, suszonym koprem
sł – z rozmaitymi suszonymi natkami
sł – kminkiem, oregano, pieprzem
o – ostrą papryką
sn – dosypać trochę soli kamiennej.
Całość gotować bardzo długo, aż będzie zawierać tylko niewielką ilość płynu. Krem nałożyć na ciasto drożdżowe i całość obłożyć rozmaitymi przyprawami i warzywami zachowując następstwo pięciu ruchów, a więc:
sł – świeżymi pieczarkami pociętymi na kawałki
sł – rozmaitymi suszonymi natkami
o – pieprzem, ostrą papryką, oregano
sn – dodać nieco soli, sos tamari lub sojowy
k – kilka plasterków świeżych pomidorów
g – świeży tymianek, suchy koper
sł – dużo pokrojonego, łagodnego żółtego sera
sł – na to rozlać 1-2 łyżek oleju.
Pizzę piec około 20 min. w piekarniku.
stachby