KRUCHE CIASTECZKA Z CZAPECZKĄ.
Składniki
· 2 szklanką mąki
· 20 dag masła
· 2 jajka
· 2 łyżki śmietany
· pół szklanki cukru pudru
Sposób przyrządzenia:
Z mąki, masła, dwóch zółtek i śmietany zagnieść ciasto. Odstawić do lodówi na 1,5 godziny lub wstawić do zamrażarki na 20 minut (wersja dla niecierpliwych ;).Ciasto bardzo cienko rozwałkować i wykrawać foremkami lub kieliszkiem (idealne zajęcie dla dzieci :) ).1 białko utrzeć z cukrem pudrem na gęstą masę.Ciastka układac na blaszcze wyłożonej papierem do pieczenia. Na ciastka nakładać łyżeczką białko z cukrem, zostawiając spore marginesy, bo białko się trochę rozleje. Na wierzch można dać płatek migdała.Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok.15-20 minut, aż się lekko zarumienią.Ciastka przechowuję w puszczce. W wersji dla dietetyków nalezy użyć mąki z pełnego przemiału (1850 lub 2000), a cukier puder zastąpić fruktozą.
stachby