KRUCHE CIASTECZKA Z CZAPECZKĄ.docx

(13 KB) Pobierz

                  KRUCHE CIASTECZKA Z CZAPECZKĄ.

   Składniki

·         2 szklanką mąki

·         20 dag masła

·         2 jajka

·         2 łyżki śmietany

·         pół szklanki cukru pudru

Sposób przyrządzenia:

Z mąki, masła, dwóch zółtek i śmietany zagnieść ciasto. Odstawić do lodówi na 1,5 godziny lub wstawić do zamrażarki na 20 minut (wersja dla niecierpliwych ;).
Ciasto bardzo cienko rozwałkować i wykrawać foremkami lub kieliszkiem (idealne zajęcie dla dzieci :) ).
1 białko utrzeć z cukrem pudrem na gęstą masę.
Ciastka układac na blaszcze wyłożonej papierem do pieczenia. Na ciastka nakładać łyżeczką białko z cukrem, zostawiając spore marginesy, bo białko się trochę rozleje. Na wierzch można dać płatek migdała.
Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok.15-20 minut, aż się lekko zarumienią.
Ciastka przechowuję w puszczce. W wersji dla dietetyków nalezy użyć mąki z pełnego przemiału (1850 lub 2000), a cukier puder zastąpić fruktozą.

 

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin