Ponczowe babeczki.rtf

(7 KB) Pobierz
Ponczowe babeczki

Ponczowe babeczki

 

Składniki na 18 sztuk:

35 dag mąki

2 dag droży

pół szklanki mleka

4 jaja

opakowanie cukru waniliowego

15 dag masła

30 dag cukru

skórka starta z pomarańczy

125 ml białego półodkiego wina

30 ml rumu

szklanka śmietany kremówki

l

cynamon

uszcz i mąka do foremek

 

Droże rozmieszaj z ciepłym mlekiem i łki. Rozczyn odstaw na 15 minut.

Masło stop, a jajka utrzyj ze szczyptą soli, 20 dag cukru i cukrem waniliowym. Dodaj przestudzone masło, całość starannie wymieszaj.

 

Teraz wsyp przesianą, wlej rozczyn i wyrób gładkie ciasto. Odstaw je na pół godziny. Małe foremki natłuść i oprósz mą, po czym napełnij do połowy ciastem. Babeczki piecz przez pół godziny w temperaturze 210°C. Potem wyjmij i ostudź.

 

Rum oraz wino zagotuj ze szklanką wody, wsyp resztę cukru i skórkę startą z pomarańczy, gotuj, aż cukier się rozpuści. Babeczki ułóż do góry spodami i nasącz syropem.

 

Ubij na sztywno śmietanę. Babeczki ułóż na talerzykach, podawaj z bitą śmietaną posypaną cynamonem.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin