Krajanka truskawkowo-kokosowa.rtf

(8 KB) Pobierz
Krajanka truskawkowo-kokosowa

Krajanka truskawkowo-kokosowa

 

Składniki:

biszkopt:

4 jaja

4 łki lodowatej wody

niepełna szklanka cukru

po 3/4 szklanki mąki pszennej i ziemniaczanej

2 łeczki proszku do pieczenia

uszcz i bułka tarta do formy

beza kokosowa:

4 białka

półtorej szklanki wiórków kokosowych

łeczka cukru pudru

masa:

oik dżemu truskawkowego

4 żółtka

łka cukru pudru

kostka masła

polewa:

gotowa polewa czekoladowa

 

Do ubitej na sztywno piany z białek ostrożnie wlej wodę i, ciągle ubijając, dodaj stopniowo cukier, żółtka oraz obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Dobrze utartą masę wyłóż cienką warstwą na natłuszczoną i wysypaną buł tartą dużą blachę. Piecz w średnio gorącym piekarniku (180°C) 10-15 minut.

 

W czasie pieczenia możesz przygotować bezę: ubij białka na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier puder i wiórki kokosowe. Całość wymieszaj i przelej na natłuszczoną blachę o tych samych wymiarach, co poprzednio. Masę wstaw do średnio nagrzanego piekarnika (150-160°C), aby ciasto nie tyle się upiekło, ile wysuszyło.

 

Masło utrzyj na puszystą masę najpierw z cukrem pudrem, a potem z rozbitymi żółtkami. Do utartej masy niewielkimi porcjami dodawaj dżem, dobrze go rozcierając.

 

Na wystudzony już biszkopt nałóż masę truskawkową i przykryj ją bezą. Krajankę na koniec udekoruj polewą czekoladową.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin