Kremówki ze śmietaną.doc

(32 KB) Pobierz
Kremówki ze śmietaną

Kremówki ze śmietaną



Nietrudne w przygotowaniu i wyjątkowo pyszne.

SKŁADNIKI

·                      1 opakowanie mrożonego ciasta francuskiego

·                      3 żółtka

·                      750 ml mleka

·                      po 4 łyżki mąki ziemniaczanej i cukru

·                      2 łyżki masła

·                      bita śmietana (przygotujesz ją z 300 ml śmietany kremówki, 3 łyżek cukru pudru i torebki cukru waniliowego)

·                      cukier puder do posypania

 

SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA

Ciasto rozmrozić, przełożyć do formy wyłożonej pergaminem, piec ok. 25 min. w 220°C, ostudzić, podzielić na dwie równe części. Zagotować 500 ml mleka z masłem i cukrem, resztę rozmieszać z żółtkami i mąką, wlać do mleka, gotować 3 min. mieszając.
Przestudzony budyń wyłożyć na 1 część ciasta, przykryć bitą śmietaną i resztą ciasta, schłodzić, pokroić, posypać cukrem pudrem. By ładnie pokroić ciastka, najlepiej górną warstwę ciasta pociąć na kwadraty za pomocą nożyczek, a resztę, czyli krem i dolną warstwę ciasta, pokroić nożem.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin