Kremówki ze śmietaną
Nietrudne w przygotowaniu i wyjątkowo pyszne.
SKŁADNIKI
· 1 opakowanie mrożonego ciasta francuskiego
· 3 żółtka
· 750 ml mleka
· po 4 łyżki mąki ziemniaczanej i cukru
· 2 łyżki masła
· bita śmietana (przygotujesz ją z 300 ml śmietany kremówki, 3 łyżek cukru pudru i torebki cukru waniliowego)
· cukier puder do posypania
SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA
Ciasto rozmrozić, przełożyć do formy wyłożonej pergaminem, piec ok. 25 min. w 220°C, ostudzić, podzielić na dwie równe części. Zagotować 500 ml mleka z masłem i cukrem, resztę rozmieszać z żółtkami i mąką, wlać do mleka, gotować 3 min. mieszając.Przestudzony budyń wyłożyć na 1 część ciasta, przykryć bitą śmietaną i resztą ciasta, schłodzić, pokroić, posypać cukrem pudrem. By ładnie pokroić ciastka, najlepiej górną warstwę ciasta pociąć na kwadraty za pomocą nożyczek, a resztę, czyli krem i dolną warstwę ciasta, pokroić nożem.
stachby