Jak robić gulasz, rad kilka
· Mięso powinno być chude, zbyt dużo tłuszczu zepsuje gulasz.
· Pokrojone i doprawione (sól, pieprz, sok z cytryny) mięso wrzucamy na bardzo gorący olej, tak aby pory w mięsie zamknęły się. Dzięki temu nie ucieknie nam z mięsa tłuszcz i kawałki mięsa bądą soczyste.
· Gdy mięso jest dobrze wysmażone wrzucamy drobno pokrojoną cebulę i, przed dodaniem innych warzyw, smażymy całość kilka minut.
· Jestem zdania, że im więcej warzyw w gulaszu tym lepiej (zachowajmy jednak rozsądek - np. kalafior jakoś mi nie pasuje, choć jeśli ktoś lubi eksperymentować ... nigdy nie mów nigdy ... jak wyjdzie Wam gulasz z kalafiorem, z którego będziecie zadowoleni to dajcie znać :) )
· Do gulaszu wyśmienicie pasuje papryka we wszystkich kolorach, czosnek, cukinia, pomidory, kabaczek, zioła, suszone, a i świeże grzyby. Do wikwintniejszego czerwone wino. Z ziół i przypraw : ziele angielskie, kolendra, liść laurowy, jałowiec, majeranek, pieprz, chili, rozmaryn, tymianek - kierujmy się smakiem.
· Dobry gulasz powinien się długo dusić, tak żeby sos zgęstniał bez dodawania czekogolwiek (patrz: punkt następny)
· Dodawanie mąki w celu zagęszczenia sosu to dla mnie zdrada ideałów gulaszu :))
· Warzywa powinny dodane być w takiej ilości, aby woda którą puszczą wystarczała do odpowiedniego uduszenia mięsa. Innymi słowy: Warzyw na tyle dużo żeby nam się całość dusiła a nie przypalała bez dodania wody.
· Zioła jako dodatek wybierzcie sami kierując się gustem i smakiem. Podpowiem, że mięta, która na pierwszy, teoretyczny, rzut oka nie pasowała mi gdy robiłem gulasz z linka powyżej dodała wyśmienitej świeżości i była bardzo, bardzo cacy.
stachby