Jak robić gulasz.doc

(25 KB) Pobierz

Jak robić gulasz, rad kilka

· Mięso powinno być chude, zbyt dużo tłuszczu zepsuje gulasz.

· Pokrojone i doprawione (sól, pieprz, sok z cytryny) mięso wrzucamy na bardzo gorący olej, tak aby pory w mięsie zamknęły się. Dzięki temu nie ucieknie nam z mięsa tłuszcz i kawałki mięsa bądą soczyste.

· Gdy mięso jest dobrze wysmażone wrzucamy drobno pokrojoną cebulę i, przed dodaniem innych warzyw, smażymy całość kilka minut.

· Jestem zdania, że im więcej warzyw w gulaszu tym lepiej (zachowajmy jednak rozsądek - np. kalafior jakoś mi nie pasuje, choć jeśli ktoś lubi eksperymentować ... nigdy nie mów nigdy ... jak wyjdzie Wam gulasz z kalafiorem, z którego będziecie zadowoleni to dajcie znać :) )

· Do gulaszu wyśmienicie pasuje papryka we wszystkich kolorach, czosnek, cukinia, pomidory, kabaczek, zioła, suszone, a i świeże grzyby. Do wikwintniejszego czerwone wino. Z ziół i przypraw : ziele angielskie, kolendra, liść laurowy, jałowiec, majeranek, pieprz, chili, rozmaryn, tymianek - kierujmy się smakiem.

· Dobry gulasz powinien się długo dusić, tak żeby sos zgęstniał bez dodawania czekogolwiek (patrz: punkt następny)

· Dodawanie mąki w celu zagęszczenia sosu to dla mnie zdrada ideałów gulaszu :))

· Warzywa powinny dodane być w takiej ilości, aby woda którą puszczą wystarczała do odpowiedniego uduszenia mięsa. Innymi słowy: Warzyw na tyle dużo żeby nam się całość dusiła a nie przypalała bez dodania wody.

· Zioła jako dodatek wybierzcie sami kierując się gustem i smakiem. Podpowiem, że mięta, która na pierwszy, teoretyczny, rzut oka nie pasowała mi gdy robiłem gulasz z linka powyżej dodała wyśmienitej świeżości i była bardzo, bardzo cacy.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin