Ryż z melonem i selerem
Składniki na 4 porcje:
25 dag dzikiego ryżu
mały melon
2 łodygi selera naciowego
pół niedużego ananasa lub kilka plasterków z puszki
kostka Rosołu drobiowego WINIARY
kilka gałązek natki
sok z cytryny
łyżeczka miodu
4 łyżki oleju
cynamon
sól
pieprz
Ryż wrzuć na wrzącą wodę z dodatkiem kostki rosołowej i szczyptą cynamonu, gotuj na małym ogniu 15-20 minut, po czym ostudź.
Seler oczyść i pokrój w talarki. Ananas umyj, ostrym nożem pokrój w cienkie półplasterki, z każdego wycinając twardy rdzeń. Melon rozkrój, usuń z niego pestki i pokrój w plasterki. Natkę opłucz pod bieżącą wodą, oderwij listki.
Ryż, seler, ananas, melon i natkę włóż teraz do salaterki i delikatnie wymieszaj łyżką.
Olej dokładnie wymieszaj z sokiem z cytryny, miodem, szczyptą soli i pieprzu. Przygotowanym sosem polej ryż z owocami i selerem. Na koniec jeszcze raz wymieszaj.
Lucyna52