Wieprzowina z kapustą(1).pdf

(55 KB) Pobierz
26067202 UNPDF
Wieprzowina z kapustą
Składniki
4 plasterki wędzonego boczku, 4 małe kotlety ze schabu
karkowego, 75 dag kiszonej kapusty, duża cebula, 1/3 szklanki
wytrawnego białego wina lub wody, 4-6 małych ziemniaków, sól,
pieprz
Sposób przyrządzania
Kapustę wypłukać, dokładnie osączyć, posiekać, dodać pokrojoną w kostkę cebulę,
połowę porcji włożyć do żaroodpornego ceramicznego naczynia. Plasterki boczku i
kotlety ułożyć na kapuście, przyprawić, dodać pozostałą kapustę. Obrane ziemniaki
ułożyć na kapuście nieco je wgniatając, przyprawić, zalać winem lub wodą, przykryć
pokrywą i mikrofalować przez 40 minut przy ŚREDNIO WYSOKIEJ MOCY (70 proc.).
Pozostawić w kuchence lub odstawić w ciepłe miejsce na 10 minut. Podawać na gorąco.
Proporcje dla 4 osób.
Uwaga: Potrawę przed mikrofalowaniem można doprawić jałowcem lub listkiem
laurowym.
 
26067202.001.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin