Jabłecznik.pdf

(47 KB) Pobierz
26067946 UNPDF
Jabłecznik
Składniki
Ciasto: szklanka mąki, 2 łyżki cukru, łyżeczka proszku do pieczenia, sól, 4 łyżki masła
lub margaryny, 2 duże jaja,pół łyżeczki esencji waniliowej, 4 łyżki mleka, skórka otarta z
cytryny.
Nadzienie: 80 dag winnych jabłek, sok z połowy cytryny. Lukier: 4 łyżki masła, pół
szklanki cukru, 4-6 łyżek brązowego cukru, 3 łyżki mąki, łyżeczka cynamonu, sól
Sposób przyrządzania
Składniki lukru wsypać do miski, rozcierać palcami aż powstaną grudki, wsypać do
wysmarowanego masłem żaroodpornego naczynia (około 20 x 20 x 5 cm), ugniatając
rozprowadzić po dnie. Plasterki jabłek ułożyć rzędami, skropić sokiem z cytryny. Mąkę
przesiać 3 razy z proszkiem do pieczenia i solą. Masło rozetrzeć z cukrem, ubić na
puszystą masę z jajami. Mieszając masę drewnianą łyżką dodawać na przemian mąkę i
mleko oraz esencję waniliową i skórkę z cytryny, wyrobić na jednolite gęste ciasto,
następnie równomiernie je rozprowadzić na jabłkach. Mikrofalować przy NAJWYŻSZEJ
MOCY przez 14 minut lub do upieczenia. Jabłecznik wyjąć, natychmiast wyłożyć na
półmisek, polewać gorącym lukrem, który będzie gęstniał w miarę stygnięcia. Ciasto
podawać na ciepło lub na zimno.
Proporcje dla 6-8 osób.
 
Zgłoś jeśli naruszono regulamin