Eskalopki ziemniaczane.pdf

(17 KB) Pobierz
2707474 UNPDF
Eskalopki ziemniaczane
s k ł a d n i k i :
• 1,5 szklanki śmietany
• 3 łyżki posiekanej
natki pietruszki
• łyżeczka soli
• 0,5 łyżeczki pieprzu
• 6 szklanek
pokrojonych w cienkie
plasterki ziemniaków
• 1 cebula pokrojona w
drobną kostkę
• 2 szklanki tartego
sera
• 4 łyżki masła.
Mieszamy śmietanę z pietruszką, solą i pieprzem. Układamy
warstwami ziemniaki i cebulę w żaroodpornym naczyniu. Posypujemy
serem, polewamy śmietaną i dodajmy na samą górę masło. Całość
przykrywamy i pieczemy w kuchence mikrofalowej przez 15 min w
wysokiej temperaturze. Następnie naczynie odkrywamy i odkryte
pieczemy kolejne 15 min w wysokiej temperaturze.
Po zakończeniu pieczenia zostawiamy naczynie w zamkniętej
kuchence jeszcze jakieś 3 minuty.
Zgłoś jeśli naruszono regulamin