Sos ze świeżych pomidorów.pdf

(46 KB) Pobierz
26067109 UNPDF
Sos ze świeżych pomidorów
Składniki
2 ząbki czosnku, 2 cebule, łodyga selera naciowego, strąk zielonej papryki, 2 łyżki oleju,
1,80 kg dojrzałych pomidorów, puszka pasty pomidorowej (około 15 dag), łyżeczka
bazylii, łyżeczka oregano, cukier, sól, pieprz
Sposób przyrządzania
Pomidory zanurzyć we wrzątku, po 20 sekundach odcedzić, zalać zimną wodą, odcedzić,
obrać ze skórek, przekroić, każdą połówkę lekko ścisnąć w dłoni, łyżeczką usunąć
nasiona. Rozgnieciony czosnek, posiekane warzywa - cebulę i seler oraz paprykę -
włożyć do głębokiego żaroodpornego naczynia (3 l) i mikrofalować przy NAJWYŻSZEJ
MOCY przez 5 minut, raz zamieszać. Pomidory grubo posiekać (w malakserze),
przełożyć do naczynia z warzywami, dodać pozostałe składniki, zamieszać, przykryć i
mikrofalować 30-35 minut przy NAJWYŻSZEJ MOCY, mieszając w tym czasie 2-3 razy.
Proporcje na około 5 szklanek.
Uwaga: Sos można przechowywać w lodówce do 10 dni.
 
Zgłoś jeśli naruszono regulamin