Kurczak w rosole.pdf

(45 KB) Pobierz
2707581 UNPDF
Kurczak w rosole
Składniki
1,5 kg kurczaka, 2 łyżeczki przyprawy do zup, cebula, mały kawałek selera, pół
pietruszki, marchewka, świeżo zmielony pieprz, posiekana natka pietruszki lub koperek,
sól
Sposób przyrządzania
Kurczaka podzielonego na 4 części zalać zimną wodą, odstawić na 30 minut, wyjąć,
posolić, odstawić na pół godziny, opłukać z soli, osuszyć. Włożyć do głębokiego
żaroodpornego naczynia (3-4 l), zalać 2 szklankami wrzącej wody, dodać posiekaną
cebulę i pokrojone pozostałe warzywa, zamieszać, szczelnie przykryć pokrywą lub folią
mikrofalową, mikrofalować przy NAJWYŻSZEJ MOCY przez 32 minuty. Kawałki
kurczaka wyjąć łyżką cedzakową na talerz. Rosół i mięso przestudzić. Z kurczaka zdjąć
skórę, usunąć kości, mięso pokroić na kawałki, rosół odtłuścić, wlać 2 szklanki wrzącej
wody, dodać przyprawę do zup i łyżkę natki, przykryć i mikrofalować 4 minuty przy
NAJWYŻSZEJ MOCY. Dodać mięso kurczaka, przyprawić solą i pieprzem, mikrofalować
przy NAJWYŻSZEJ MOCY przez 2-3 minuty. Zupę z kurczakiem podawać posypaną
zieleniną.
Proporcje dla 4 osób.
 
Zgłoś jeśli naruszono regulamin