Zapiekanka z warzyw i ryżu.pdf

(46 KB) Pobierz
26067287 UNPDF
Zapiekanka z warzyw i ryżu
Składniki
Strąk zielonej papryki, mała cebula, 2 łyżki masła lub margaryny, szklanka ryżu, kawałek
łodygi selera naciowego, marchewka,zmielona kolendra, starta gałka muszkatołowa, sos
tabasco, 2 szklanki rosołu z wołowiny, 3 dag rodzynków, pół szklanki posiekanych
orzeszków ziemnych (arachidowe), 20 dag mozzarelli
Sposób przyrządzania
Posiekaną paprykę i cebulę oraz stopione masło mikrofalować w żaroodpornym
głębokim naczyniu (2 l) przy NAJWYŻSZEJ MOCY przez 2 minuty, zamieszać i
mikrofalować dalsze 2 minuty. Wsypać ryż, drobno posiekany seler i marchewkę,
kolendrę i gałkę, dodać sos tabasco do smaku, wymieszać. Rosół wlać do
żaroodpornego naczynia (2,5 szklanki), mikrofalować przy NAJWYŻSZEJ MOCY do
zagotowania (3-4 minuty), dodać rodzynki, odstawić na minutę. Warzywa z ryżem zalać
rosołem z rodzynkami, przykryć, mikrofalować przy NAJWYŻSZEJ MOCY przez 15
minut lub do wchłonięcia płynu; raz wymieszać. Wyjąć, wierzch zapiekanki posypać
orzeszkami, przykryć plasterkami sera, mikrofalować przy tej samej mocy bez przykrycia
przez 3 minuty lub do stopienia sera. Trzymać przez 3 minuty w temperaturze pokojowej.
Zapiekankę podawać z surówką.
Proporcje 4-6 osób.
 
Zgłoś jeśli naruszono regulamin