PLACKI PO WĘGIERSKU.doc

(48 KB) Pobierz
PLACKI PO WĘGIERSKU

PLACKI PO WĘGIERSKU

 

Składniki

·         ziemniaki

·         cebula

·         mąka 2-3 łyżki

·         ząbek czosnku

·         jajko

·         olej

·         mięso wieprzowe (gulasz) 600 g

·         papryka 1 szt.

·         koncentrat pomidorowy 190 g

·         przyprawy (pieprz, sól, suszone zioła)

Sposób przyrządzania

Sos: Mięso kokroić w kostkę (2x2 cm), obtoczyć w mące i mocno obsmażyć na rozgrzanym tłuszczu. Przełożyć do rondla, spieczoną mąkę z patelni spłukać zimną wodą i przelać do rondla. Dodać cebulę pokrojoną w kostkę i zeszkloną, lubczyk i tymianek. Dusić ok. 1 godzinę. Oczyszczoną paprykę pokroić w cienkie paski, po godzinie dodać do mięsa razem z przecierem pomidorowym, solą, pieprzem i dusić jeszcze 1/2 godziny. Zagęścić mąką. Placki: Obrane ziemniaki, cebulę i ząbek czosnku zetrzeć na tarce o małych oczkach. Dodać mąkę, jajko, sól, pieprze, starannie wymieszać. Na rogrzanym oleju smażyć dość grube placki. Przełożyć placek sosem z mięsem, złożyć na pół i jeszcze polać sosem. Podawać z surówką z kapusty.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin