Mazurek z polewą czekoladową.rtf

(7 KB) Pobierz
Mazurek z polew¹ czekoladow¹

Mazurek z polewą czekoladową

 

Składniki:

ciasto:

30 dag mąki pszennej

10 dag cukru pudru

20 dag masła

jajo

lukier:

15 dag cukru

ćwierć szklanki wody

pół łeczki octu 6-proc.

5 dag czekolady

 

Z wymienionych składników (z jaja weź tylko żółtko) zagnieć ciasto i podziel na dwie części w proporcji 1/4 i 3/4. Mniejszą odłóż, a większą rozwałkuj na placek grubości 1 cm. Rozwałkowane ciasto przełóż następnie na prostokątną dużą blachę wysmarowanąuszczem i posypaną. Brzegi ciasta dokładnie posmaruj białkiem i obłóż wałeczkiem uformowanym z drugiej części ciasta. Na powierzchni wałeczka możesz wykonać fantazyjne wzór. Mazurek wstaw do gorącego piekarnika i upiecz na złoty kolor.

 

Przygotuj lukier: cukier zalej wodą i zagotuj. Następnie dodaj ocet, przykryj i gotuj na dużym ogniu. Po 2 minutach przeprowadź pró: kropla syropu spuszczona z łki powinna pozostawić za sobą "nitkę".

Gorący ulep, przelej do miski i skrop zimną wodą. Ostudź do temperatury około 60°C i wtedy ucieraj dopóty, dopóki nie zbieleje, i pod koniec utrzyj jeszcze z czekoladą.

Gdy lukier zaczyna zbyt szybko gęstnieć, można (zależnie od przeznaczenia) rozrzedzić go zimną wodą, sokiem cytrynowym lub naparem z kawy.

 

Ciepłym lukrem oblej wierzch mazurka. Udekoruj wedle uznania.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin