Mazurek z polewą czekoladową
Składniki:
ciasto:
30 dag mąki pszennej
10 dag cukru pudru
20 dag masła
jajo
lukier:
15 dag cukru
ćwierć szklanki wody
pół łyżeczki octu 6-proc.
5 dag czekolady
Z wymienionych składników (z jaja weź tylko żółtko) zagnieć ciasto i podziel na dwie części w proporcji 1/4 i 3/4. Mniejszą odłóż, a większą rozwałkuj na placek grubości 1 cm. Rozwałkowane ciasto przełóż następnie na prostokątną dużą blachę wysmarowaną tłuszczem i posypaną mąką. Brzegi ciasta dokładnie posmaruj białkiem i obłóż wałeczkiem uformowanym z drugiej części ciasta. Na powierzchni wałeczka możesz wykonać fantazyjne wzór. Mazurek wstaw do gorącego piekarnika i upiecz na złoty kolor.
Przygotuj lukier: cukier zalej wodą i zagotuj. Następnie dodaj ocet, przykryj i gotuj na dużym ogniu. Po 2 minutach przeprowadź próbę: kropla syropu spuszczona z łyżki powinna pozostawić za sobą "nitkę".
Gorący ulep, przelej do miski i skrop zimną wodą. Ostudź do temperatury około 60°C i wtedy ucieraj dopóty, dopóki nie zbieleje, i pod koniec utrzyj jeszcze z czekoladą.
Gdy lukier zaczyna zbyt szybko gęstnieć, można (zależnie od przeznaczenia) rozrzedzić go zimną wodą, sokiem cytrynowym lub naparem z kawy.
Ciepłym lukrem oblej wierzch mazurka. Udekoruj wedle uznania.
walbe