Makowiec serowy.rtf

(7 KB) Pobierz
Makowiec serowy

Makowiec serowy

 

Składniki:

50 dag maku

3 serki homogenizowane

3 żółtka

10 dag cukru pudru

15 dag posiekanych migdałów

10 dag rodzynek

2 pełne łki Żelatyny WINIARY

Galaretka wiśniowa i agrestowa WINIARY

syrop:

50 dag cukru

3/4 szklanki wody

pół laski wanilii

do dekoracji:

orzechy, migdały, morele

 

Na początku przygotuj mak - zalej go wrzątkiem, gotuj na małym ogniu około 15 minut i odstaw na 2-3 godzin. Dopiero po upływie tego czasu wylej mak na sito i odsącz. Zmiel trzykrotnie.

 

Galaretki rozpuść w oddzielnych naczyniach w połowie tej ilości wody, któ zaleca producent i odstaw do stężenia. Żelatynę przygotuj według przepisu zamieszczonego na opakowaniu, ale w możliwie najmniejszej ilości wrzątku.

 

Z cukru, wody i posiekanej wanilii ugotuj syrop. Do gorącego syropu włóż mak, całość wymieszaj i ostudź.

 

Serki utrzyj z żółtkami, cukrem pudrem, a następnie - nie przerywając mieszania - wlewaj po trochu ostudzoną żelatynę. Masę serową oraz posiekane migdały i rodzynki dodaj do zimnego maku. Stężałą galaretkę pokrój w kostkę i wymieszaj z masą serowo-makową.

 

Na koniec masę przełóż do tortownicy cienko wysmarowanej oliwą. Całość dowolnie udekoruj orzechami, migdałami i morelami, po czym wstaw do lodówki.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin