Babeczki z kremem śmietankowym.rtf

(8 KB) Pobierz
Babeczki z kremem œmietankowym

Babeczki z kremem śmietankowym

 

Składniki:

ciasto:

2 szklanki mąki pszennej

20 dag masła lub margaryna

pół szklanki cukru pudru

3 żółtka

krem śmietankowy:

1/2 l śmietanki słodkiej lub mleka

2 jaja

2 żółtka

2 łki mąki ziemniaczanej

3/5 szklanki cukru

1/3 laski wanilii lub 2 łeczki Cukru wanilinowego WINIARY

 

Przygotuj ciasto: przesianą posiekaj z masłem lub margaryną, dodaj cukier puder i ukręcone żółtka. Zagnieć ciasto i pozostaw je w chłodnym miejscu na około 30 minut.

 

Dokładnie wymyte i wysuszone foremki do babeczek poustawiaj w rzędach jedną przy drugiej. Ciasto rozwałkuj, przenieś w całci na wałku i przykryj nim foremki. Teraz rę odciśnij ostre brzegi foremek, zdejmij okrawki ciasta i w każdej z nich dokładnie ugnieć ciasto.

 

Przygotuj krem: zagotuj śmietankę lub mleko oraz utrzyj z cukrem 2 żółtka i 2 całe jajka. Do jajek dodaj mą ziemniaczaną, rozmiażoną laskę wanilii lub cukier wanilinowy i dobrze razem wymieszaj. Cienkim strumyczkiem i szybko mieszając wlej wrzące mleko, po czym zostaw krem na małym ogniu i - ubijając go trzepaczką - zagęść go do konsystencji gęstej śmietany.

 

Po ostygnięciu ponakładaj krem do foremek z ciastem (nie do pełna). Pozostałe ciasto rozwałkuj i - przeniesione na wałku - umieść na wierzchu foremek tak, by znowu odcisnąć palcami kształt foremek i dokładnie zalepić foremki z ciastem i kremem od góry. Wstaw je teraz do nagrzanego piekarnika i upiecz w temperaturze do 190°C na złoty kolor (około 20 minut).

 

Babeczki wyjmuj z foremek dopiero po przestudzeniu.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin