Babka keksowa.rtf

(6 KB) Pobierz
Babka keksowa

Babka keksowa

 

Składniki:

ciasto:

20 dag mąki pszennej

7 dag mąki ziemniaczanej

5 jaj

10 dag masła

20 dag cukru pudru

2 dag droży

ćwierć szklanki mleka

25 dag rodzynek

po 5 dag: smażonej skórki pomarańczowej, łuskanych orzechów włoskich, suszonych moreli, fig i daktyli

polewa:

gotowa polewa cytrynowa

 

Droże rozprowadź mlekiem i odstaw. Żółtka utrzyj z cukrem, dodaj roztopione masło i ucieraj dalej, dosypując powoli obie mąki. Masę połącz z drożami. Morele, orzechy, figi i daktyle drobno posiekaj i wsyp razem z pozostałymi bakaliami (skórka pomarańczowa, rodzynki) do starannie utartego ciasta. Delikatnie wymieszaj je z dodawaną po łce sztywną pianą, ubitą z białek.

 

Włóż do formy wysmarowanej tłuszczem i posypanej buł tartą, wstaw do średnio gorącego piekarnika. Piecz około 50 minut, sprawdzając ostro zakończonym patyczkiem, czy się upiekło.

 

Po przestudzeniu i wyjęciu z formy babkę polej polewą cytrynową przygotowaną według przepisu zamieszczonego na opakowaniu.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin