Delikatny torcik biszkoptowo-truskawkowy.rtf

(7 KB) Pobierz
Delikatny torcik biszkoptowo-truskawkowy

Delikatny torcik biszkoptowo-truskawkowy

 

Składniki na 10 porcji:

biszkopt:

4 jaja

szklanka cukru pudru

szklanka mąki

łeczka proszku do pieczenia

masa:

pół kg truskawek

1 l jogurtu naturalnego

2 serki homogenizowane o smaku waniliowym

szklanka cukru pudru

2 opakowania Cukru wanilinowego WINIARY

8 łeczek Żelatyny WINIARY

opakowanie Galaretki truskawkowej WINIARY

 

Zrób biszkopt: jajka rozbij, żółtka oddziel od białek, zmiksuj je z cukrem pudrem i 2 łkami wrzątku. Wsyp mą, wymieszaj ją z masą. Teraz ubij sztywną pianę z białek, po czym delikatnie połącz ją z ciastem.

 

Przygotuj średniej wielkości tortownicę: natłuść i oprósz buł tartą lub mą. Wlej ciasto, piecz je około 20 minut w temperaturze 180°C.

 

Kiedy ciasto będzie się piekło, zrób masę: serki zmiksuj z jogurtem, cukrem pudrem oraz wanilinowym. Żelatynę rozpuść w 3 łkach gorącej wody, dodaj do masy i dokładnie wymieszaj.

 

Truskawki opłucz, osusz i odszypułkuj. 10 truskawek pokrój w ćwiartki i wymieszaj z masą. Masę wyłóż na upieczony i ostudzony biszkopt, delikatnie ją wygładź. Torcik wstaw do lodówki na 3 godziny.

 

Galaretkę truskawkową rozpuść w 300 ml gorącej wody, po czym ostudź. Resztę truskawek ułóż na torciku i zalej tężeją galaretką.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin