Faworki młodej pani domu.rtf

(6 KB) Pobierz
Faworki m³odej pani domu

Faworki młodej pani domu

 

Składniki:

25 dag mąki

2 dag cukru pudru

3 dag masła

2 jaja

łka octu 6-proc.

szczypta soli

olej do smażenia

cukier puder

do posypania:

Cukier wanilinowy WINIARY

 

przesiej na stolnicę, potem dodaj masło, cukier puder, jaja, sól i ocet. Wszystkie składniki dokładnie połącz i dobrze wyrób ciasto. Włóż je teraz do torebki foliowej i odstaw do lodówki na godzinę, a potem bardzo cienko (na grubość 1 mm!) rozwałkuj, podsypując niewielką ilościąki. Faworki formuj tak jak faworki domowe - w środku każdego paska zrób wzdł nacięcie, przez które przełóż jeden koniec ciasta tak, aby utworzył sięzeł.

 

W rondlu rozgrzej olej i do gorącego wkładaj przygotowane faworki. Sm je z obu stron na jasnozłoty kolor. Usmażone osącz z tłuszczu na papierowych ręcznikach lub serwetkach, przełóż na półmiski. Na koniec posyp cukrem pudrem wymieszanym z cukrem wanilinowym.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin