Faworki nicejskie.rtf

(5 KB) Pobierz
Faworki nicejskie

Faworki nicejskie

 

Składniki:

40 dag mąki

2 łki cukru

4 łki oliwy nicejskiej

4 jaja

aromat waniliowy

olej do smażenia

cukier puder do posypania

 

Z podanych składników zagnieć ciasto i starannie je wyrób. Następnie włóż je do torebki foliowej, po czym na godzinę wstaw do lodówki. Schłodzone ciasto cienko rozwałkuj, podsypując możliwie najmniejszą ilościąki.

 

Teraz nożem wykrawaj z ciasta paski o wymiarach 3 x 10 cm, a każdy przetnij w środku wzdł i przewiń przez otwór.

 

W rondlu rozgrzej tłuszcz i w gorącym smaż faworki z obu stron na złoty kolor. Kiedy bę gotowe, osącz je na bibule i posyp cukrem pudrem.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin