Gwiazda makowa.rtf

(7 KB) Pobierz
Gwiazda makowa

Gwiazda makowa

 

Składniki:

ciasto:

30 dag mąki

opakowanie droży (instant)

5 dag cukru

opakowanie Cukru wanilinowego WINIARY

pół szklanki mleka

jajo i żółtko

7 dag masła

masa makowa:

30 dag maku

10 dag masła

15 dag cukru

kilka kropli aromatu migdałowego

2 jaja

3 dag startych migdałów

10 dag rodzynek

 

, droże, cukier i cukier wanilinowy razem wymieszaj. Wlej mleko (ł zostaw), wbij jajo, ciasto dokładnie wyrób. Pod koniec dodaj stopione masło i wyrabiaj dalej, aż ciasto będzie gładkie i błyszczące. Odstaw do wyrośnięcia.

 

Następnie mak zalej wodą, gotuj 5 minut, wystudź, potem odcedź i trzy razy przekręć przez maszynkę. Roztop masło, dodaj skręcony mak, cukier, aromat migdałowy, rozbełtane jaja i bakalie. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj.

 

Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na prostokąt, przykryj warstwą masy i zroluj. Z powstałej rolady zrób wieniec i ułóż go w tortownicy natłuszczonej lub wyłonej papierem do pieczenia. Następnie w cieście zrób nacięcia o głębokości 1,5 cm w kształcie gwiazdy. Całość posmaruj żółtkiem rozbełtanym ł mleka.

 

Ciasto wstaw do gorącego piekarnika (180°C) i piecz około 60 minut.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin