Sernik z makiem.rtf

(8 KB) Pobierz
Sernik z makiem

Sernik z makiem

 

Składniki:

50 dag maku

50 dag cukru

3/4 szklanki wody

laska wanilii

3 serki homogenizowane

3 żółtka

10 dag cukru pudru

15 dag posiekanych migdałów

10 dag rodzynek

2 pełne łki Żelatyny WINIARY

do dekoracji:

5 dag orzechów

daktyle

suszone morele

winogrona

 

Mak zalej wrzątkiem, gotuj na małym ogniu około 15 minut, odstaw z wodą, w której się gotował, na 2-3 godziny. Następnie wylej na sito, odsącz, trzykrotnie zmiel przez maszynkę. Żelatynę przygotuj według przepisu na opakowaniu w możliwie najmniejszej ilości wrzątku.

 

Z cukru, wody i połówki posiekanej laski wanilii ugotuj lukier. Po 2 minutach przeprowadź pró: kropla syropu spuszczona z łki powinna pozostawić za sobą "nitkę".

Gorący lukier przelej do miski i skrop zimną wodą. Ostudź do temperatury około 60°C i wtedy ucieraj dopóty, dopóki nie zbieleje. Do gorącego lukieru włóż mak, wymieszaj i zestaw z ognia, ostudź.

 

Serki utrzyj z żółtkami, cukrem pudrem i pozostałą wanilią, a następnie - nie przerywając mieszania - po trochu wlewaj ostudzoną żelatynę. Część przygotowanej masy serowej (około 1/3) odłóż, a resztę (około 2/3) dodaj do zimnego maku wraz z posiekanymi migdałami oraz rodzynkami i dokładnie wymieszaj. Dużą tortownicę posmaruj lekko masłem, a boki posyp drobno posiekanymi orzechami. Przełóż do niej masę serowo-makową tak, aby w środku pozostało zagłębienie, które należy wypełnić odłoną białą masą serową. Całość dowolnie udekoruj i wstaw do lodówki.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin