Tort Ambasador
Składniki:
biszkopt:
szklanka mąki tortowej
6 jaj
szklanka cukru
opakowanie Kisielu o smaku cytrynowym WINIARY
płaska łyżeczka proszku do pieczenia
masa:
2 kostki masła
1,5 szklanki cukru
7 żółtek
3 szklanki mleka
2 opakowania Budyniu o smaku waniliowym WINIARY
2-3 łyżki kakao
gorzka czekolada
po 10 dag rodzynek i orzechów
puszka brzoskwiń
Z podanych składników przygotuj ciasto biszkoptowe - jajka ubij z cukrem na parze. Mąkę, kisiel i proszek do pieczenia przesiej przez sito i wymieszaj widelcem z masą jajeczną. Surowe ciasto wylej do dużej tortownicy lub blachy wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą. Piecz około 40 minut w temperaturze 180-190°C.
Gdy biszkopt dochodzi w piekarniku, zagotuj 2,5 szklanki mleka z cukrem. Rozbełtaj żółtka, rozprowadź je pozostałym zimnym mlekiem i wymieszaj z budyniem. Wlewaj wrzące mleko cienką strużką, cały czas mieszając. Gdy budyń się zagotuje i zgęstnieje, zdejmij go z ognia i ostudź.
Masło utrzyj na puch i - nie przerywając ucierania - dodawaj po łyżce zimnego budyniu. Tak uzyskaną masę podziel na dwie części. Do jednej dodaj kakao, rodzynki, pół tabliczki gorzkiej, pokrojonej w drobną kostkę czekolady i całość dokładnie wymieszaj. Do drugiej części masy włóż pokrojone brzoskwinie i posiekane orzechy. Nasącz biszkopt sokiem z brzoskwiń a po wierzchu rozsmaruj najpierw ciemny krem, a potem jasny. Resztę czekolady zetrzyj na tarce, posyp nią ciasto i wstaw je do lodówki na 8 godzin.
Przygotowanie tortu jest czasochłonne, ale twoja cierpliwość zostanie nagrodzona - ciasto smakuje wyśmienicie.
walbe