Oponki.doc

(514 KB) Pobierz
Oponki

Oponki

Składniki

·         1 jajko całe

·         3 żółtka

·         2 czubate i ½ szklanki mąki

·         1/4 kostki margaryny Kasi

·         1 opakowanie drożdży instant Dr.Qetkera

·         1 kwaśna śmietana 18% gęsta 200 gram

·         szczypta soli

·         1 cukier waniliowy

·         cukier puder do posypania

·         olej do smażenia

Opis przygotowania

Mąkę wymieszać z drożdżami ,dodać szczyptę soli, jajko i żółtka, drobno posiekaną margarynę i śmietanę, szybko wyrobić ciasto jak na kluski.(wszystkie składniki mają mieć jednakową temperaturę.) nie czekać żeby wyrosło. Rozwałkować na dowolną grubość placek, wykrawać szklanką i kieliszkiem oponki, pozostałe ciasto szybciutko wgniatać i wałkować od nowa placki. Smażyć na złoty kolor ,odsączać na ręczniku papierowym. Puder wymieszać z cukrem waniliowym, posypać oponki. Smacznego.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin