Faworki.pdf

(28 KB) Pobierz
47545443 UNPDF
Faworki (chruściki)
Masło, żółtka, cukier utrzeć. Dodać spirytusu lub octu, gęstej kwaśnej
śmietany i mąki połączonej z proszkiem do pieczenia. Wyrobić
jednolite ciasto do momentu, gdy zaczną pojawiać się pęcherzyki
powietrza. Rozwałkować je i kroić na cienkie paski szerokości 2-3 cm i
długości 7 cm. Paski naciąć na środku i przewinąć przez nacięcie.
Faworki piec w rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor. Odsączone
obtoczyć w cukrze pudrze i cukrze waniliowym.
·
3,5 szkl. mąki pszennej
·
1 łyżeczka proszku do pieczenia
·
6 żółtek
·
1 szkl. kwaśnej śmietany
·
1 szkl. cukru pudru
·
1 kieliszek spirytusu lub octu
·
cukier waniliowy
·
400 g smalcu lub innego tłuszczu
Zgłoś jeśli naruszono regulamin