Zapiekanka z ryby i ziemniaków.pdf

(52 KB) Pobierz
41269981 UNPDF
Zapiekanka z ryby i ziemniaków
Składniki
Po 1 kg filetów rybnych i ziemniaków, 3 jajka, 2 łyżki bułki tartej,
po małym kubeczku (125 ml) śmietany i jogurtu naturalnego, 3
łyżki tartego parmezanu (można go zastąpić startym ostrym
żółtym serem), 4 dag masła, sól, pieprz
Sposób przyrządzania
Rybę opłukać, posolić i odstawić na 30 minut, a następnie
ugotować w wywarze z warzyw. Ziemniaki obrać, opłukać
i gotować 15 minut w osolonej wodzie. Jajka ugotować na twardo. Ziemniaki i jajka
pokroić w plasterki. Naczynie do zapiekania wysmarować masłem, ułożyć warstwy
z ziemniaków, ryby i jajek, przesypując je parmezanem. Pierwszą i ostatnią warstwę
ułożyć z ziemniaków. Zalać śmietaną wymieszaną z jogurtem, posypać zrumienioną
bułką tartą i zapiekać przez godzinę w temperaturze 180°C.
1 porcja zawiera: 28 g białka, 10 g tłuszczu, 1,5 g błonnika, 193 mg cholesterolu.
 
41269981.001.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin