Ryba pieczona.pdf
(
53 KB
)
Pobierz
34420155 UNPDF
Ryba pieczona
Składniki
1 kg karpia, tołpygi lub innej ryby, szklanka 18-proc. śmietany, 2
duże ząbki czosnku, cytryna, 3 łyżki oliwy, 2 czubate łyżeczki ziół
(bazylia, majeranek, tymianek), ćwierć szklanki białego
wytrawnego wina, po małym pęczku szczypiorku i natki
pietruszki, pomidor, sól, pieprz
Sposób przyrządzania
Sprawioną i umytą rybę pokroić w dzwonka. Cytrynę umyć, połowę zostawić do
dekoracji, a z reszty wycisnąć sok. Skropić nim rybę i odstawić na pół godziny. Czosnek
zmiażdżyć, wymieszać z solą, pieprzem, przyprawami ziołowymi i łyżką oleju, natrzeć
kawałki ryby. Rozgrzać piekarnik do ok. 190°C. Rybę ułożyć w naczyniu żaroodpornym,
skropić resztą oleju i winem. Wstawić do gorącego piekarnika na 30-40 minut.
Szczypiorek i połowę natki drobno posiekać, wymieszać ze śmietaną. Gdy ryba zacznie
się rumienić, zalać ją śmietaną i piec jeszcze przez chwilę. Przed podaniem udekorować
natką, pomidorem i cytryną.
Plik z chomika:
walbe
Inne pliki z tego folderu:
Łosoś gotowany na parze.pdf
(53 KB)
Zapiekanka z ryby i ziemniaków.pdf
(52 KB)
Ryba duszona z ziemniakami.pdf
(53 KB)
Ryba pieczona.pdf
(53 KB)
Herbaciana ryba(2).pdf
(63 KB)
Inne foldery tego chomika:
Baby Cook - książka kucharska dla najmłodszych
Bimber
Chleb
CIASTA
ciasteczka
Zgłoś jeśli
naruszono regulamin