Sabayon z truskawkami.pdf

(40 KB) Pobierz
kuchnia.tv
kuchnia.tv
Sabayon z truskawkami
ilość osób: 6
trudność: trudne
Składniki
450 do 650 gramów świeżych, dojrzałych truskawek
łyżka cukru lub trochę więcej, do smaku
2 łyżeczki świeżo wyciśniętego soku z cytryny lub trochę więcej, do smaku
Do sabayon
6 żółtek
szklanka słodkiej marsali, porto, sherry lub madery
1/3 szklanki cukru lub trochę więcej, do smaku
kilka kropli świeżo wyciśniętego soku z cytryny (dowolnie)
Do bitej śmietany w wersji z glazurą
1/2 szklanki śmietany kremówki
łyżeczka cukru
Przygotowanie truskawek
Na godzinę przed podaniem deseru opłukać truskawki (z szypułkami) i osączyć, rozkładając na
papierowym ręczniku. Usunąć szypułki. Truskawki pokroić wzdłuż na połówki lub na ćwiartki.
Przełożyć do miski. Posypać cukrem i skropić sokiem z cytryny. Ostrożnie wymieszać.
Spróbować. W razie potrzeby dodać więcej cukru lub soku z cytryny. Odstawić na bok do
macerowania.
Przygotowanie sabayon
Sabayon podawany na ciepło przygotować w ostatniej chwili. Jeśli ma być glazurowany pod
grillem lub przygotowany wcześniej i podawany na zimno, wypełnić lodem dużą miskę (większą
od tej, w której będzie przygotowany sos).
W stalowej misce wymieszać żółtka, marsalę i cukier. Postawić ją na rondlu z wrzątkiem. Mieszać
bez przerwy 4 do 5 minut, aż uzyska konsystencję lekko ubitej piany. Nie przerywać ubijania, aby
nie powstała jajecznica. W razie potrzeby zmniejszyć ogień. Skosztować sosu. Sabayon nie
powinien być nigdy tak gorący, żeby nie można było włożyć do niego czystego palca. W razie
potrzeby domieszać cukier lub kilka kropli soku z cytryny. Kiedy sos będzie gęsty, pienisty i
trzykrotnie zwiększy objętość, zestawić z ognia. Można go podawać na gorąco, w temperaturze
pokojowej lub na zimno.
Podanie
Nałożyć porcję truskawek – ½ szklanki lub więcej – do pucharka albo kieliszka do martini. Zalać
1/3 lub 1/2 szklanki ciepłego albo zimnego sabayon. Można najpierw wlać sos, a następnie włożyć
truskawki.
Wariant: truskawki z glazurą sabayon
Sabayon schłodzić do temperatury pokojowej. Ubić śmietanę z cukrem. Ostrożnie wymieszać z
sabayon.
Włączyć grill piekarnika. W żaroodpornym naczyniu ułożyć pojedynczą warstwę truskawek. Zalać
sosem tak, aby owoce były całkowicie nim pokryte. Ustawić naczynie w odległości 12-15 cm od
źródła ciepła. Zostawić otwarte drzwiczki, aby można było obserwować deser. Podpiekać, aż na
wierzchu utworzy się cienka skórka. Podawać natychmiast.
Na podstawie programu "Julia i Jacques gotują w domu" opracowała Małgorzata Samborska
1 z 2
2010-02-01 18:32
230697416.001.png 230697416.002.png
kuchnia.tv
© Julia Child i Jacques Pepin
Przepis z programu Julia i Jacques gotują w domu.
2 z 2
2010-02-01 18:32
230697416.003.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin