Puree z ziemniaków domowej roboty.pdf

(31 KB) Pobierz
kuchnia.tv
kuchnia.tv
Puree z ziemniaków domowej roboty
trudność: łatwe
Składniki
4, 5 dużych ziemniaków „do pieczenia”
sól
½ szklanki mleka i/lub śmietanki, podgrzanego w rondelku
2 lub więcej łyżek miękkiego masła
świeżo zmielony biały pieprz
Przygotowanie
Ziemniaki w mundurkach można upiec, ugotować na parze lub w kawałkach. Ten ostatni sposób
opisano w tej wersji przepisu. Ziemniaki umyć i obrać. Pokroić na kawałki. Zalać ziemniaki w
garnku lekko osoloną wodą (1/2 łyżeczki soli na litr wody). Doprowadzić do wrzenia. Niezbyt
dokładnie przykryć i gotować 10-15 minut, aż ziemniaki będą miękkie. Odkroić kawałek nożem i
spróbować, aby mieć pewność, że są odpowiednio ugotowane. Z niedogotowanych ziemniaków
nie da się zrobić puree. Odlać wodę (można ją zachować do zupy). Podrzucić kilkakrotnie na
średnim ogniu, aż na dnie powstanie cienka warstwa ziemniaków. W ten sposób można się
pozbyć nadmiaru wilgoci. Ciepłe ziemniaki można ubić tłuczkiem lub na średniej prędkości
mikserem, dodając w czasie ubijania ¼ szklanki mleka i/lub śmietany. Powoli dolewać gorące
mleko i/lub śmietanę na przemian z ½ łyżki masła. Uwaga, puree nie powinno być zbyt rzadkie.
Doprawić solą i pieprzem. Podawać jak najszybciej. Im szybciej, tym lepiej.
Na podstawie programu "Julia i jacques gotują w domu" opracowała Małgorzata
Samborska
Przepis z programu Julia i Jacques gotują w domu.
1 z 1
2010-02-01 18:32
230697415.001.png 230697415.002.png 230697415.003.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin