Zupa ze świeżych grzybów i warzyw.rtf

(6 KB) Pobierz
Zupa ze œwie¿ych grzybów i warzyw

Zupa ze świeżych grzybów i warzyw

 

Składniki:

500 g grzybów (borowiki)

pietruszka

cebula

marchewka

łka zielonego groszku

1,3 l wywaru z Bulionu grzybowego WINIARY

3 łki masła

łka mąki

łka posiekanej pietruszki

l

pieprz

 

Grzyby oczyść, umyj (jeśli trzeba, zdejmij skórkę) i cienko poszatkuj. Potem posól i duś na 2 łkach masła wraz z posiekaną cebulą. Duś, cały czas mieszając, aż grzyby się zrumienią.

 

Warzywa obierz, pokrój "na zapałkę". Dodaj zielony groszek i ugotuj wszystko w małej ilości osolonej wody. Do warzyw dołóż przygotowane grzyby, zalej wszystko bulionem grzybowym. Z łki masła i mąki zrób jasnozłotą zasmaż, rozprowadź kilkoma łkami zimnej wody, dodaj do zupy i gotuj przez 10 minut. Jeśli chcesz, warzywa do zupy możesz przetrzeć.

 

Przed podaniem zupę na talerzach posyp pietruszką.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin