Śledziowy przekładaniec
Składniki:
6 solonych filetów śledziowych
2 jogurty naturalne (po 15 dag)
pół szklanki Majonezu dekoracyjnego WINIARY
winne jabłko
cebula
pół puszki kukurydzy
pół strąka marynowanej papryki
łyżka Żelatyny WINIARY
pieprz
sól
Filety śledziowe namocz w zimnej wodzie (2 godziny), następnie wyjmij i osusz. Żelatynę przygotuj według przepisu na opakowaniu. Jabłko i cebulę oczyść i drobno pokrój w kosteczkę. Tak samo pokrój paprykę.
Jogurt połącz z majonezem, dopraw solą i pieprzem, powoli wlej do niego przestudzoną żelatynę, a potem włóż warzywa. Wszystko razem wymieszaj i podziel na 3 równe części.
Na dnie wąskiej foremki rozsmaruj jedną porcję tężejącej galaretki jogurtowej, na niej ułóż połowę filetów śledziowych, przykryj drugą porcją galaretki, ułóż resztę filetów i zalej pozostałą galaretką.
Wierzch wyrównaj i całość wstaw do lodówki na 2-3 godziny (do całkowitego zastygnięcia). Po wyjęciu z foremki pokrój na plastry.
Przekładaniec możesz również przygotować w małych miseczkach lub w filiżankach.
atavm