Karp pieczony 1Składniki:1 kg karpia,2 cebule,20 dkg kaszy manny,2 kromki czerstwej bułki,szklanka wywaru z włoszczyzny,2 łyżki śmietany,jajo,5 dkg pieczarek,2 strąki papryki,2 łyżki oleju,pieprz, sól.Karpia sprawić, lekko natrzeć solą i odstawić na godzinę w chłodne miejsce. Bułkę namoczyć w niewielkiej ilości wywaru. W pozostałym wywarze ugotować karpia z łyżką oleju. Paprykę przypiec w piekarniku i zdjąć skórkę,a miąższ pokroić w kostkę.Cebulę i pieczarki pokroić i razem z papryką przesmażyć krótko na patelni. Dodać do ostudzonej kaszy i odciśniętej bułki, wbić jajo, wlać śmietanę, przyprawić, wymieszać. Przygotowanym farszem nadziać karpia i zaszyć. Ułożyć rybę w wysmarowanej tłuszczem brytfannie i piec 25-30 minut.
atavm