Gołąbki z grzybami.
Napisał Bazylia
Skład: kapusta szklanka ryżu 2 cebule łyżka masła 7 dag suszonych grzybów zielona pietruszka sól pieprz sos: łyżeczka mąki wywar grzybowy pół szklanki śmietany Sposób przygotowania: - grzyby ugotować, odcedzić i posiekać, - ryż ugotować na sypko, - cebulę drobno posiekać i udusić na maśle, - grzyby, ryż, cebulę i posiekana pietruszkę wymieszać, doprawić, - liście kapusty napełnić farszem, uformować gołąbki, - obsmażyć krótko na patelni, ułożyć potem w rondlu, wlać wywar z grzybów i poddusić około godziny, - zrobić zaklepkę z mąki i śmietany, wlać do gołąbków, zagotować. W przepisie oryginalnym nie podsmaża się gołąbków, u mnie w domu zawsze się to robiło, poza tym w przepisie do sosu dodaje się zasmażkę, ja wolę zaklepkę. Smacznego
robix1972