Krupnik Wyborowy.doc

(30 KB) Pobierz

Krupnik Wyborowy

http://alkohologia.blog.onet.pl/0

  Zestaw na 1 litr wódki o mocy 45%.

 500 g miodu pszczelego,

 500 ml spirytusu o mocy 95%,

 5-10 ml zaprawy korzennej,

 1 lyzeczka soku z cytryny,

 200 ml wody.

  Zaprawa korzenna:

 3 g cynamonu,

 1 g goździkow,

 3 g imbiru,

 2 g gałki muszkatołowej,

 1 laska wanilii (4 g),

 150 ml spirytusu o mocy 60%.

 1. 95 ml spirytusu o mocy 95ż rozcieńczyc 60 ml wody, dzieki czemu otrzyma sie 150 ml spirytusu o mocy 60%.

 2. Przygotowanie zaprawy: rozdrobnić surowiec przeznaczony na zaprawę, wlożyć do słoja, wlać spirytus, macerowac 14 dni, mieszając co drugi dzień, po czym zlać do słoika.

 3. Do emaliowanego garnka wlać wodę, zagrzać na małym ogniu i do gorącej wody dodać miód. Miód i woda nie powinny sięgać powyżej połowy garnka, w przeciwnym razie mogą wykipieć.

 4. Doprowadzić miód i wodę do wrzenia, gotować kilkanaście minut, aż do całkowitego zszumowania piany, po czym garnek zdjać z ognia.

 5. Po cześciowym ostygnieciu miodu wlać sok z cytryny i zaprawę korzenną, nastepnie dodać spirytus, bardzo powoli i stale mieszając.

 6. Wódke przelać do gąsiorka i odstawić na okres 3-6 miesięcy do dojrzewania, po czym zlać część wyklarowaną, resztę zaś przefiltrować, polączyć z cześciż wyklarowaną i rozlać do butelek.

http://republika.pl/blog_fh_64311/660658/tr/krupnik.jpg

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin