Karkówka + mięso gotowane.doc

(25 KB) Pobierz

                                                    Karkówka

 

- 1,5 kg karkówki pokroić w plastry, posolić, posypać przyprawami i zostawić

  na noc.

- 5 średniej wielkości cebul pokroić i podsmażyć

- 30-50 dkg surowych pieczarek pokroić w paski

- na mięso wyłożyć podsmażoną cebulę i pieczarki

- zrobić sos: wymieszać po 3 łyżki octu, cukru, maggi i koncentratu

  pomidorowego

- zalać sosem karkówkę i piec w naczyniu żaroodpornym ok.1,5 godziny

 

                                           Karkówka po zbójecku

 

- 1,5 kg karkówki pokroić w plastry, rozgnieść dłonią, posypać solą, pieprzem

  i czosnkiem

- podsmażyć na oleju

- zrobić zalewę 1,5 szkl. gorącej wody, 1 łyżka cukru, 1 szkl. łagodnego

  keczupu, 1 łyżeczka słodkiej papryki, 0,25 łyżeczki ostrej papryki, 1 łyżeczka

  musztardy, 0,5 łyżeczki soli, 0,25 łyżeczki pieprzu, 1 kostka rosołowa

- kostkę rosołową rozpuścić w wodzie, dodać pozostałe składniki i wymieszać

- zrumienioną karkówkę włożyć do naczynia żaroodpornego i przełożyć

  warstwami surowej cebuli pokrojonej w krążki

- zalać zalewą i piec ok. 1,5 godziny

 

                                                 Mięso gotowane

 

- 1,5 kg mięsa (karkówka, łopatka, surowa szynka lub boczek)

- natrzeć mięso przyprawami jak do pieczenia (np. zioła prowansalskie,

  tymianek, majeranek)

- zrobić zalewę: 2 l.wody, 2 łyżki majonezu, 0,5 szkl. soli, 2 łyżeczki pieprzu

  mielonego, 1 cała główka czosnku (obrane ząbki)

- w/w składniki zagotować, włożyć mięso i podgotować 15 min.

- wystudzić nie wyjmując mięsa

- ponownie zagotować przez 15-20 min.

- wystudzić nie wyjmując mięsa

- wyjąć mięso na półmisek i schłodzić w lodówce

 

 

PS. Życzymy niewątpliwie smacznego !!!

Zgłoś jeśli naruszono regulamin