Imbir.doc

(21 KB) Pobierz
Imbir kandyzowany

Imbir kandyzowany

 

200 g imbiru, ok. ½ l wody, gruboziarnista sól, sok z 1 cytryny, 500 g cukru

 

Obierz imbir, pokrój w małe kostki. Zanurz w rondelku z zimna woda. Dodaj małą garść gruboziarnistej soli i sok z jednej cytryny. Zagotuj, opłucz imbir zimną wodą i odcedź. Następnie ponownie nalej do rondelka zimnej wody (ok. 500 ml). Dodaj 500 g cukru i smaż jak konfitury na wolnym ogniu przez 3 godz. w razie konieczności dolej wody.

 

Imbirowa mieszanka

 

po 30 dag kłącza imbiru i papryki po 25 dag ogórków, rodzynek, cebuli, 4 cytryny 1l octu winnego 50 dag cukru 2 łyżeczki sol

 

Warzywa, owoce i imbir pokroić, wy­mieszać z octem, gotować ok. 30 min. Dodać sól i cukier, mieszać aż się roz­puszczą, gotować 40 min, aż płyn zgęstnieje. Przełożyć do słoików, zamknąć, odstawić na miesiąc

 

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin