Imbir kandyzowany
200 g imbiru, ok. ½ l wody, gruboziarnista sól, sok z 1 cytryny, 500 g cukru
Obierz imbir, pokrój w małe kostki. Zanurz w rondelku z zimna woda. Dodaj małą garść gruboziarnistej soli i sok z jednej cytryny. Zagotuj, opłucz imbir zimną wodą i odcedź. Następnie ponownie nalej do rondelka zimnej wody (ok. 500 ml). Dodaj 500 g cukru i smaż jak konfitury na wolnym ogniu przez 3 godz. w razie konieczności dolej wody.
Imbirowa mieszanka
po 30 dag kłącza imbiru i papryki po 25 dag ogórków, rodzynek, cebuli, 4 cytryny 1l octu winnego 50 dag cukru 2 łyżeczki sol
Warzywa, owoce i imbir pokroić, wymieszać z octem, gotować ok. 30 min. Dodać sól i cukier, mieszać aż się rozpuszczą, gotować 40 min, aż płyn zgęstnieje. Przełożyć do słoików, zamknąć, odstawić na miesiąc
wieslaw7105