Skladniki * 3kg og�rk�w * 2 -3 liscie laurowe * 3 -4 ziarenka ziela angielskiego * 2 -3 plasterki czosnku * 1 -2 listki kopru zalewa: * 1l wody * 3/4 szklanki octu 10% * 3/4 szklanki cukru * 2 lyzki soli * 5 lyzek musztardy * 2 lyzki chrzanu Og�rki w tej zalewie maja charakterystyczny smak . Sa naprawde bardzo smaczne. Etapy przygotowania Og�rki myjemy, obieramy i kroimy w slupki(male ukladamy cale). Ukladamy je w sloikach. Do kazdego takiego sloika wkladamy lisc laurowy, kilka ziaren ziela angielskiego, czosnek i koper. Wode zagotowujemy z octem, cukrem i sola. Studzimy. Dodajemy do zalewy musztarde i chrzan a nastepnie wszystko razem miksujemy. Gotowa zalewa zalewamy og�rki w sloikach i tak, niezakrecone, pozostawiamy na ok. 30 minut. Po tym czasie sloiki zakrecamy i pasteryzujemy przez ok. 5 minut.
Iwonn13